HTML

Graffiti amit mindenki szeret

2010.12.11. 12:46 pefe

Igazodva a blog világmegváltó jellegéhez, most egy olyan irányzatról írok, ami megoldhatja az elhanyagolt városrészek régi problémáját.

Talán már csak én vagyok az egyetlen, aki a graffitisekben nem valamiféle közellenséget lát, hanem olyan fiatalokat, akik nem igazán tudnak magukkal mit kezdeni, olyanokat, akik szeretnének magukról nyomot hagyni a világban, de a falfirkán kívül nem találnak rá más lehetőséget.
Bár a falfirka sokszor nem esztétikus, üzenete általában egyértelmű. A falakra kerülő feliratok jelentése másodlagos. Sokszor az alkotóra utal, máskor inkább valami vicces rövidítés. A leggyakoribb az SDO, jelentése „speciális dekorációs osztag”. Az elhanyagolt épületek, falfelületek szinte vonzzák a graffitiseket, akiknek köszönhetően még elhanyagoltabbak lesznek. Így a falfirka tulajdonképpen egy figyelem felhívás: Hali! itt ez ronda, sivár, lepukkadt felület, kezdeni kéne vele valamit.


Hogy ki találta fel a módszert, azt nehéz lenne megmondani, de tagadhatatlan, hogy a magyar származású Edina Tokodi nevéhez köthető a moha graffiti. Némi szerves ragacsos anyagba, jó sok mohát kevernek, és ezzel festenek falakra, elhagyott kerítésekre, de akár autóroncsokra is. Ha az éghajlat megfelelő, a moha hamar megtelepszik és sokáig szép lehet. Festeni lehet szabad kézzel, vagy akár sablonok segítségével is, de a szórópisztolyról egy mohagraffitisnek le kell mondania.


Csak ajánlani tudom, a most felnövő graffitis nemzedéknek, hogy festékszóró helyett, egy mohás vödröt vegyenek a kezükbe, és ezzel induljanak éjszakai firka túrájukra. Tevékenységüket sokkal nagyobb társadalmi megbecsülés fogja övezni, annak ellenére, hogy az illegalitás finom bája azért megmarad. Ha hallgatnak a jó tanácsra, sok pénzt is megspórolhatnak, hiszen a festék nagyon drága, a speciális moharagacs viszont fillérekből kijön.
Természetesen a titkos receptet is elárulom, bár nincs egyeduralkodó formula. Sokféle kotyvalék kering a neten. Lényegük, hogy valami ragacsos szerves anyagba mohát kevernek. Van ahol sört, van ahol kefirt használnak. Kiskorú elkövetőknek ajánljuk, hogy inkább az utóbbit válasszák, egyrészt, hogy ne súlyosbítsák a büntetési tételüket, másrészt mert úgyis meginnák a sört.

Moha graffiti recept:


Végy több csomó mohát, ha lehet valamennyi természetes közegével együtt! Morzsold össze, és egy tálban keverd össze egy bögre natúr joghurttal, vagy hasonló mennyiségű vajjal! Gondolom az adagokra nem kell nagyon ügyelni, hiszen a recept nem írja, hogy mennyi mohához készítsük az elegyet. A mixtúrához tegyél fél teáskanál cukrot is, (édesszájúak tehetnek többet) majd az egészet keverd össze egy turmixgéppel, ipari keverővel, vagy egy bottal! Aztán az így kapott masszát ecsettel tálalhatod a kívánt felületre.

Hozzávalók:
-több csomó moha
-egy bögre natúr joghurt, vagy vaj (nem margarin).
„Ha valaki lelkiismereti vagy vallási okokból nem akar joghurtot használni, az egy doboz sörrel is próbálkozhat. Egyes források erre esküsznek”
-fél teáskanál cukor

Nem teljesen Stahl Judit stílusában, de azért van itt egy videó is:

 

 

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldfal.blog.hu/api/trackback/id/tr472508757

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

@X 2011.01.06. 04:08:59

HEURÉKA !
Utólag is BÚÉK ! - blogíró(k)nak és olvasóknak!
(szerintem "ritkán szólsz/"- de akkor "nagyot!" )
Amúgy nem vagy egyedül/- (bár graffiti és graffiti közt' óriási különbségek vannak!- de erre nincs időm és tudják azt elég sokan.)
A témához : majd vigyázni! - Egyes mohák VÉDETTEK! -és a szedésért,gyűjtésért komoly pénzbüntetés jár(na) ! [Lásd még : "belevitték" a lakosságot pl. a medvehagyma "fogyasztásába!" - aztán majd egész domboldalakat pusztítanak ki !- a szakszerűtlen szedés/gyűjtés miatt stb.] Halottak napja idején kérték a lakosságot, lehetőleg ne vegyenek mohával bevont koszorút !- stb. (Google )
****************************************
Azért még ezt a témához :
www.pecskep.hu/logic/pages/showdoc.php?id=872 és anno Pécsett próbálkoztak (lakossági fotók alapján) "tenni" ellenük ! - nem sok sikerrel.
Egyelőre ennyit - remélve,hogy a későbbiekben megtalálok egy másik linket is. ( egy "jó" kezdeményezésről) Pécsett.

sakti 2011.04.01. 12:20:41

Nagyon jó a cikk, de a komment is helyénvaló!

Bár ez esetben elgondolkodtató, hogy a mohagraffitisek éppen a moha terjedését segítenék elő : )

Várhatóan az ilyen graffit csak az északi tájolású felületeken kel majd igazán életre... tudjuk, az erdőben is onnan tudjuk merre észak, hogy megnézzük hol mohosak a fák : ) De sebaj, mert amúgy meg északon úgysem marad meg más növény, tehát éppen a kitett oldal zöldül majd! De jó!

A bloghoz gratulálok! Várom az új cikkeket.
Ihletet, ötletet, infót - mindent, ami él és élhetővé teszi az épített környezetet.
Talán még nem késő.....

pefe 2011.04.01. 12:39:06

@sakti:
Kedves Sakti!
Köszönöm a biztatást! A védett mohák az erdőben élnek, fák törzsein, a várost úgysem szeretnék. A "városi" mohák viszont nem védettek. Igaz, hogy a tűző napot nem szeretik, de hol van a belvárosi szűk utcákban egyáltalán nap? Ami a kívánságodat illeti, máris teljesült. Remélem a bolondok napi különkiadással is meg leszel elégedve.

Mackaj 2011.04.30. 09:18:41

Minden bizonnyal oktondi a kérdés, de nem vagyok zöldügyileg művelt. Ez a zöld mohás pép, amit a videón a fiúk felkentek, olyanná fog változni, mint a fenti képeken (persze, időjárástól stb függően)? Azaz megvastagodik és szépen kinő belőle a moha?
Kár, hogy nagyon büdös lehet az alapanyagok alapján, még itthon is kipróbálnám...

pefe 2011.04.30. 18:54:11

Elvileg olyan lesz, gyakorlatilag meg ki kell próbálni. De inkább ősszel, most már túl meleg van a moháknak.

zoldfalkert1 · http://zoldfalkert.hu 2012.04.14. 17:12:07

Nagyon tetszik ez a zöldfelületes graffity, ötletes, és ezt valóban mindenki szereti :)

zoldfalkert.hu/attekintes-zoldfalak-zoldtetok-szobakertek-elonyei

...0 .. 0... · http://wece.blog.hu/ 2013.04.09. 13:35:41

vajat?!?!?! édesem, buttermilk van több angol receptben, ami magyarul író! vajat...ki hallott már ilyet...?

szóval kefír vagy joghurt vagy író + cukor + víz/sör + moha és ennyi

peace!

zcsilla 2015.01.15. 15:41:50

Szia! Az egyik képet megjelenítettem ebben a bejegyzésemben, természetesen linkkel ide: upcy.blog.hu/2015/01/15/le_a_regi_korlatokkal_alkoss_szabadon
Köszönöm!
süti beállítások módosítása