HTML

A régi nagy kémény Budapest új jelképe lehet

2010.10.02. 23:07 pefe

 1975-ben épült Budapest legmagasabb építménye, az óbudai Főtáv kémény. A 200m magas építmény ugyan nem számít a világ magassági élvonalába, de azért meglehetősen magas. A Gízai piramis (140m)  és New York szimbóluma, a szabadságszobor (93m) is jóval alacsonyabb nála.  London új jelképének, az olimpiára tervezett ArcelorMittal Orbit toronynak is „mindössze” 120 méteres magasságot szánt Anish Kapoor tervező.

A 66 emeletes lakóháznak megfelelő magasságú kémény hangsúlyos eleme a városképnek, alig akad olyan hely Budapesten, ahonnan ne lenne jól látható. Előnytelen esztétikai megjelenése miatt, ez eddig inkább hátrány volt mint előny. Ezen szeretnénk most változtatni.
 
Nem egyszerű dekorációról lenne itt szó. Egy új jelkép születne. Egy üzenet, amit az európai Magyarország küld a nagyvilágba. A sivárságot felváltja az élet. A szürkeséget a színek. Az ember újra része lesz a természetnek. Ez egy olyan üzenet, ami jól illik a környezetvédelmet markánsan előtérbe helyező Európai Unió gondolatrendszerébe. Annak az uniónak, melynek hazánk jövőre elnöke lesz.
 
Terveink szerint, a kémény egy spirális zöldhomlokzatot tennénk ami a készítés évében egy kb. 8 méter széles zöld szalagot formázna a kéményre tekeredve. A növények fejlődésével ez a sáv egyre szélesedne, és néhány év alatt az egész kémény zöldbe burkolózna. A végül csaknem kilenc ezer négyzetméteres zöldfelület évente tonnányi port és szennyező anyagot lenne képes megkötni, és kétszáz tonna széndioxidot alakítania oxigénné.
Háromszázötven darab, egy négyzetméteres zöldfal elemet készítenénk. Ezeket a kémény saját felvonójával szállítanánk a kezelőszintekre, ahonnan leereszkedve alpintechnikával, lehetne őket rögzíteni. A  növények között egy öntöző és tápanyag ellátó rendszert is telepíteni kell, hogy a zöldfelület fejlődése biztosítható legyen.  A zöldfal elemekbe örökzöld, és lombhullató, virágzó, lefelé csüngő, és felfelé kapaszkodó növények is helyet kapnának. A kémény így télen sem lenne kopár, tavasszal a virágoknak köszönhetően megszínesedne, míg ősszel a változatos lombszínek tennék a látványt érdekessé.
 
A kivitelezési költségeket 50-70 millió forintra becsüljük. Ez első látásra talán soknak tűnik, de Budapest költségvetéséhez viszonyítva, nagyon kis összeg. Elképzelhető, hogy lehetne a kéménynek névadó szponzort találni. Sok környezettudatos cégnek megérhetné, hogy éves marketingkeretének töredékéért az ő nevét viselje a világ legmagasabb zöldfala. 

Petrus Ferenc építész
Kiss Márton és Dancsuly Krisztina tájtervező

5 komment

Címkék: budapest építészet kémény növény öko co2 óbuda széndioxid főtáv zöldfal függőleges kert vertical garden zöld homlokzat zöldárnyék élő homlokzat green facade living wall green wall 200méter

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldfal.blog.hu/api/trackback/id/tr162340452

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

@X 2010.10.31. 10:59:30

Hangsúlyoznám, hogy tetszik!- ill. nem vagyok "szakember!" - kicsit szkeptikus vagyok(?) - mert úgy gondolom, hogy a kéményen látható jelölések (piros/fehér) az a repülőgépek miatt kötelező ? (bizonyára törvény/vagy rendelet írja elő) -és ha azt eltakarná a növényzet, abból gondok lennének ?
Na, de ne legyen igazam !

füzesiá 2011.01.27. 12:57:38

@@X: Ha csak ez lenne a legnagyobb probléma az lenne a tuti. Vannak fények amivel láthatóvá lehet tenni a kéményt. Szerintem...

zoldfalkert1 · http://zoldfalkert.hu 2012.04.14. 16:51:25

Nézzétek meg videónkat egy beltéri zöldfalépítésünkről:
www.youtube.com/watch?v=DK_K5Q7mEzI

Cégünk foglalkozik zölfalakkal, zöldfal elemekellel, tetőkertekkel és speciális földmentes rendszert használunk a kivitelezéshez!

Ingyenes szaktanácsadásra minden kedves jelentkezőt várunk:
zoldfalkert.hu/attekintes-cegunk-szolgaltatasai

További érdekes cikkek és összefoglalók megtekinthetőek a zöldfalakról,:
zoldfalkert.hu/attekintes-zoldfalak-zoldtetok-szobakertek-elonyei

Crash26 2014.10.13. 13:48:33

Miért nem lehet a tetejére egy forgó fényt rakni mint a világitótornyokon,biztonságos ráadásul érdekes szinfolt is lenne!
süti beállítások módosítása