HTML

A zöldfalakkal kiváltható a légkondícionálás

2010.09.07. 16:28 pefe

Első bejegyzésemben csak megemlítettem, hogy a kültéri zöldfalaknak rengeteg előnye van. E rengeteg előny mindegyikének szeretnék helyet szorítani, üde zöld blogomban, de első helyre mindenképpen a nyári hővédelem kell, hogy kerüljön.


Alant már említettem, emellett pedig köztudott, hogy a növények párologtatnak, eképpen hűtik magukat és környezetüket.
Szakirodalmi adatok arról is beszámolnak, hogy egy növényzettel befuttatott homlokzattól egy méterre is hűvösebbnek érződik nyáron a levegő. A napsütötte homlokzatok a levegőnél is jobban felmelegszenek, és a hőszigetelés hatékonyságától függően, ezt a meleget tovább is adják az épületbelső felé.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Szinte minden szigetelőanyag gyártó elsüti azt a reklámszlogent, hogy a szigetelése a hidegtől és a melegtől is véd. Ez részben igaz is, de nagyobb részben viszont kifejezetten nem igaz. Egyfelől nem számol azzal a ténnyel, hogy a hőátadásnak van egy időbeni kiterjedése is, ebből pedig egyenesen következik, hogy meleg napok esetén, akármilyen hőszigetelés mellett is csak késleltetni lehet a belső felmelegedését, megakadályozni nem. Tulajdonképpen a fűtés esetében is így van ez.

Képzeljünk el egy fűtetlen épületet, ami mínusz tíz celsius fokos közegben áll. Akármilyen vastag a hőszigetelés, odabent előbb utóbb úgyis mínusz tíz celsius fok lesz. Illetve mégsem, hiszen az ablakokon bejutó napsugárzás felmelegítheti a belsőt, illetve a használók testhője, a főzés, mosakodás, vasalás hője melegítheti a belső teret. És melegíti is.
És nyáron is melegíti. És nincsen olyan hatás ami hűtené. „Rossz” hőszigetelésű házaknál ez a hatás lehetne az éjszaka lehűlő levegő, de egy „megfelelően” hőszigetelt falnál ez már nem működik. Szóval ha azt halljuk, valakitől hogy a jó hőszigetelés a melegtől is véd, akkor tanácsoljuk neki azt, hogy forró nyári napokon vegyen fel öt-hat réteg polárpulcsit és egy hótaposót, az majd őt jól megvédi a melegtől. Mi addig, hasonlóan a növényekhez, párologtatunk.


Ha ügyesen párologtatunk, és persze ügyesen árnyékolunk, akkor akár el is kerülhetjük a légkondicionáló berendezések használatát. A hűtő berendezések áránál, csak üzemeltetésük drágább. A megdöbbentő tanulság az, hogy légkondicionálók beszerelése helyett, jól átgondolt helyekre és persze jól kigondolt módon növényeket is ültethetünk. Már a beruházási összeg is jóval kevesebb lesz, nem beszélve az üzemeltetési költségekről. A széndioxid kibocsátás pedig csak hab a tortán, hiszen a növények megkötik a széndioxidot és oxigént csinálnak belőle.

Bizonyíték

Minden valamit is magára adó tudományos, vagy annak látszó közlés szereti igazát grafikonokkal alátámasztani. Én sem akartam lemaradni, és fel is túrtam az internetet ilyen grafikonok után kutatva. A siker nem maradt el. Így most szeretett magyar anyanyelvünkön is közkincsé válhat Akira Hoyano professzor (Tokyo Institute of Technology) 2003-as zöldfal kísérletének mindenkit lenyűgöző eredménysora. A kísérletet a városi hősziget jelenségének felszámolása érdekében végezték. (Ez egy nagyon fontos probléma, és a zöldfalakkal természetesen remekül kezelhető, de majd csak máskor lesz róla szó) Egy beton falú épület külső felületi hőmérsékletét mérték csupaszon, félig növényekkel takartan, és teljesen takartan. Nem kell nagy grafikonmágusnak lenni, hogy valaki tisztán lássa, hogy míg a teljesen növénnyel takart felület (sötétzöld vonal) 26-27 celsius fokos felületi hőmérsékletet produkált végig, addig a csupasz beton felület (szürke vonal) a környezeti hőmérsékletnél (okker vonal) is jobban felmelegedett. A kettő között 10 celsius fokos különbséget is mértek. Ha bele gondolunk, hogy egy légkondicionáló berendezésnek elvileg és hivatalosan az a feladata, hogy a kinti hőmérsékletet 5 celsius fokkal csökkentse (nagyobb különbség már megbetegedésekhez vezethet) akkor a növények igazán jól teljesítettek. Kis színesként megjegyezném, hogy német források 30 celsius fokos különbséget is feljegyeztek már. Egy négyzetméter zöld felület 0.24kWh/m2 hűtő teljesítményt produkált. Ezt úgy is megfogalmazhatjuk, hogy 8-9m2 zöldfelület akkora hűtési potenciált jelentett mint egy csúcsra járatott split klíma. Mindezt a dolog természetéből adódóan akkor, amikor a legjobban süt a Nap. 

3 komment

Címkék: építészet növény öko co2 széndioxid hőszigetelés zöldfal légkodicionálás épülethűtés

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldfal.blog.hu/api/trackback/id/tr682278063

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kati07 2010.09.22. 22:00:56

Kedves Ferenc!
Nagyon egyetértek ezzel a módszerrel történő energiatakarékossággal, sőt, a többi igen csak hasznos következménnyel, amit mindezzel meg lehet tapasztalni. Viszont a Koós Miklós építész úr felhívta rá a figyelmemet, hogy a mi klímánk nem engedi a kültéri zöld falak kivitelezését a hidroponiás módszerrel. Mi a zöld falak kivitelezésével szeretnénk bővíteni a palettánkat, de még nem akadtam rá a megfelelő technológiára. Szívesen vennék bármilyen segítséget.

Üdv.: Kati

pefe 2010.09.23. 09:15:27

Kedves Kati!

Elősször is köszöntelek, mint első kommentelőt az oldalon. Ezért jár minimum egy virtuális virágcsokor.

Ami a hidroponiát illeti, én ebben nem vagyok ennyire biztos, de a kérdést viszonylag gyorsan eldönthetjük. Már készítettem kisebb kísérleti beültetéseket, és jövőre csinálunk egy nagyobb falat is. Egy év alatt kiderül, hogy működik-e. Ha esetleg van kedved részt venni egy ilyen kísérletben keress meg nyugodtan.

Addig is maradunk a ültetőközeges megoldásnál. Magyarországon tudtommal csak a nekünk is dolgozó Mohány és Páfra (www.mohanyespafra.hu) csinál zöldfal elemeket, és működő zöldfalakat. Én Őket ajánlom figyelmedbe.

zoldfalkert1 · http://zoldfalkert.hu 2012.04.13. 22:28:34

Kedves Kati és Pefe!

Mi is foglalkozunk zölfalakkal, zöldfal elemekellel, és speciális földmentes rendszert használunk a kivitelezéshez!

Ingyenes szaktanácsadásra minden kedves jelentkezőt várunk: zoldfalkert.hu/attekintes-cegunk-szolgaltatasai

További érdekes cikkek és összefoglalók főleg a cikkben említett levegőminőséggel kapcsoalatban megtekinthető :
zoldfalkert.hu/attekintes-zoldfalak-zoldtetok-szobakertek-elonyei
süti beállítások módosítása